De zomer van 2018 is de warmste sinds de metingen zijn gestart. De verwachting is dat ook de komende zomers tropisch en warm gaan worden. Veel mensen hebben in deze warmte moeite met slapen en soms is het buiten zelfs aangenamer dan binnen. Ventilatoren bieden nog enige verlichting, maar verplaatsen enkel de warme lucht. Als u uw woning echt wilt koelen kunt u denken aan een airco installatie. Wij begrijpen dat niet iedereen daarvoor het budget heeft en ook niet ieder huis is geschikt voor een airco installatie. U vindt hier wanneer uw woning voldoet en aan welke kosten u ongeveer kunt denken bij een passende installatie.

Met welke omstandigheden moet ik rekening houden?

Een ruimte waarin u een airco wilt aanbrengen dient een verbinding te hebben met een buitenmuur. Het systeem moet warme lucht naar buiten kwijt kunnen. Daarnaast is het niet onbelangrijk dat de isolatie van de ruimte in orde is. De muren en eventueel het dak dienen voorzien te zijn van glaswol of een andere soort isolatie. Het rendement van een airco installatie ligt op die manier een stuk hoger.

Wat voor airco installatie heb ik nodig?

De keuze voor een airco en de bijbehorende kosten kunnen worden bepaald aan de hand van een aantal mogelijkheden en factoren. Een airco moet aansluiten op uw behoeften en mogelijkheden, zodat u er optimaal van gebruik kunt maken.

1. Vermogen

Voor het benodigde vermogen dient u de inhoud van de te koelen ruimte berekenen. U doet dit door de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar te vermenigvuldigen. Een slaapkamer van 4 meter bij 5 meter met een hoogte van 2.30 meter heeft zodoende een inhoud van 46 m3. In onderstaande tabel ziet u hoeveel vermogen u nodig heeft bij een bepaalde kamergrootte en wat dat gemiddeld kost.

Inhoud ruimte in m³ Benodigd vermogen in kW Gemiddelde vanafprijs incl. installatie
tot 70m³ 2.5 kW € 1000,-
70 tot 130m³ 3.5 kW € 1200,-
130 tot 170m³ 5.0 kW € 1400,-

2. Merk

Net als bij bijvoorbeeld auto’s en CV ketels betaalt u meer voor bepaalde merken, de zogeheten A-merken. Over het algemeen geldt dat een beter en daarmee duurder merk langer meegaat en beter rendement oplevert. Dit betekent echter wel dat u in eerste instantie een grotere investering moet doen om de airco aan te schaffen, maar dat het u op de lange termijn terugbetaalt. Een A-merk airco heeft u vanaf ongeveer € 1300,-. Een B-merk is bij klein vermogen een stuk goedkoper, ongeveer € 800,-. U kunt de gemiddelde totaalinstallatieprijs berekenen door de aanschafprijs van de airco te vermenigvuldigen met 1.33.

3. Luxe

Naast de genoemde opties kunt u kiezen uit luxere uitvoeringen. Zo bestaan design airco installaties die uw inrichting kunnen aanvullen met een stijlvol ontwerp. Daarnaast kunnen sommige luxere uitvoeringen inmiddels met WiFi worden bestuurd, ook daar betaalt u vaak meer voor dan de standaardversie. Tot slot kunt, wanneer u meerdere kamers wil verkoelen, kiezen voor een systeem met meerdere units. U zult ongeveer € 800,- per extra unit kwijt zijn (afhankelijk van merk en vermogen).

De goedkoopste airco

Als u een airco nodig heeft voor slechts een ruimte, dan kunt u ook kiezen voor een mobiele airco. Een mobiele unit heeft een slurf die de warme lucht wegblaast. Deze slurf legt u uit een openstaand raam, waardoor de warmte lucht de woning of kantoor kan verlaten. Hieronder kunt u de grootste voordelen en nadelen van mobiele airco’s vinden.

Voordelen Nadelen
+ Goedkoop, vanaf € 200,- – Werkt minder goed/snel
+ Verplaatsbaar – Maakt relatief veel lawaai
+ Geen installatie – Alleen voor kleine ruimtes